Kasvattaja

*Tarja Peltola, Vihteljärvi
tarja.peltola (at) handskes.net

Kennelin taustavoimiin kuuluu minä, Tarja Peltola, sekä mieheni. Aikuiset lapsemme asuvat jo kaikki omillaan, mutta auttavat toki usein esim koirien hoidossa. Asumme Kankaanpäässä, Pohjois-Satakunnassa, johon olen muuttanut Turusta vuonna 1998. Aikaisemmin minulla on ollut leonberginkoiria, cockerspanieli, saksanpaimenkoira, mittelspitz (kasvatettu 1 pentue), dalmatiankoira sekä lapinkoira. Myös lapsuudessa perheessämme on lähes aina ollut koira. Tällä hetkellä kotona asustelee göötti sekä useampi corgi.

Olen käynyt kasvattajakurssin ja Kennelliiton kasvattajasitoumuksen olen allekirjoittanut vuonna 2003. Olen myös toiminut eläinsuojeluvalvojana 7 vuotta. Tämän tehtävän olen lopettanut, koska vapaa-aikaa tähän ei ole tarpeeksi. Olen jäsenenä Kennelliitossa sekä useassa rotujärjestössä, myös Englannin cardiganjärjestössä.
Olen toiminut Länsigöötanmaanpystykorvat ry:n lehden päätoimittajana ja taittajana sekä rotujärjestön puheenjohtajana 2 vuotta. Tällä hetkellä toimin Suomen Welsh Corgi Seura Ry:n jalostustoimikunnassa (2012-).

Koirat ovat vain harrastukseni ja elantoni saan mielenterveys- ja päihdetyön hoitajana

Olen aina ollut kiinnostunut eläinten jalostuksesta sekä hyvinvoinnista ja olen näitä asioita opiskellut sekä koirien, muiden lemmikkien että tuotantoelänten osalta laajasti. Olen myös toiminut opetustyössä toisen asteen niin koira- kuin tuotantoeläinopiskelijoilla aiheina esim. eläinten jalostus, terveys ja ruokinta.

Seuraan aktiivisesti eri tutkimuksia maailmalla sekä pyrin käymään eri luennoilla/koulutuksissa ja olen valmis muuttamaan käsityksiäni niin ruokinnasta kuin eläinten hyvinvoinnista, kun uusia tutkimustuloksia ilmenee. Jos kasvattaja ei pysty vuosien saatossa ottamaan uutta tietoa vastaan ja oppimaan, on jossain vika. Tänä päivänä eivät ne kaikki vanhat ”näin on aina tehty ja hyvä on tullut”- konstit välttämättä ole aina niitä parhaita, vaikka toki moni vanha konsti pätee yhä. Eläinten käyttäymisen ja ruokinnan tutkiminen on yleistynyt viime vuosina ja koko ajan tulee uutta faktatietoa, joka kumoaa monia vanhoja luuloja. Samaten monet koirien sairauksien tutkimusmenetelmät ovat muuttuneet, esimerkkinä geenitutkimus.

Jotkut oppivat lukemalla, toiset oppivat muiden virheistä, mutta muutamien täytyy itse päästä pissaamaan sähköpaimenen lankaan.— Tom Lundberg

Tällä hetkellä koirani syövät ns. sekaruokaa eli  raakaa lihaa, puuroa ja kasviksia sekä hyvälaatuista teollista ruokaa. Meillä pyritään siihen, että kaikki ruoka olisi mahdollisimman puhdasta ja lähellä tuotettua.

Muutama sana kasvatustyöstäni
Omat narttuni kotona sekä sijoituksessa tutkitaan luuston osalta ja niillä on kaikki hampaat suussaan. Ne ovat luonteeltaan avoimia ja reippaita. Niistä jokainen elää perhekoirana.
Ehdoton edellytys käytetylle jalostusurokselle on terveyden ja rodunomaisen ulkomuodon lisäksi hyvä luonne. Tämän varmistan tutustumalla itse käytettävään urokseen. Luonne on ensisijaisen tärkeää, onhan koiran kanssa elettävä 365 päivää vuodessa. Se ei riitä, että koira näyttää hyvältä pari kertaa vuodessa jossain näyttelyssä.
Uroksen on astuttava narttu halukkaasti, en käytä astutusongelmiin ratkaisuna keinosiemennystä. Nartun on oltava hyvä synnyttämään sekä hoitamaan pentunsa, kuten tähänastiset narttuni ovat olleet. Jos nartun emänvaistot ovat huonot, en edes harkitse jättäväni tällaisesta koirasta pentua kasvamaan mahdolliseen jalostuskäyttöön.
Jokainen yhdistelmäni on sellainen, mistä olen valmis jättämään koiran itselleni. Ja yleensä jätänkin. Kasvatustyö olisi melkoisen mahdotonta ilman hyviä sijoituskoteja. Kaikkia lupaavia koiria ei voi millään pitää kotona. Joten suuri kiitos sijoitus- ja osaomistuskoirieni haltijoille, joiden kanssa nämä yhteiset koira-asiat on ollut kiva hoitaa.
Kasvatustyössäni tarkoituksena on siis saada aikaan terveitä, hyväluontoisia ja rodunomaisia koiria, joiden kanssa on kiva olla ja harrastaa. Jos ne sen lisäksi vielä ovat kauniita, mikäs sen mukavampaa.

Kasvattien vioista ja virheistä 
Olen siitä ”erikoinen kasvattaja”, että minulle syntyy myös niitä viallisia koiria. En väitä kasvattavani 100 %:n terveitä koiria, mutta jalostusmateriaalina käytän perusterveitä, hyväluontoisia ja tutkittuja koiria. Meiltä löytyy jokaisen oman nartun ja uroksen selkäkuvat jo niiltä ajoilta, kun niitä ei voinut vielä virallisesti saada lausuttua Kennelliitossa. Geenien kulkua ei kukaan pysty ohjaamaan.  En voi antaa mitään takuita pennun terveydestä niiltä osin, kun viat ja sairaudet kulkee geenien mukana. Jokainen pentu terveystarkastetaan ennen luovutusta.

Koiranet on hyvä työkalu tutkia jalostukseen käytettyjä koiria. Samaten sieltä saa hyvän yleiskuvan siitä, millä periaatteella kukakin koiria kasvattaa. Onko suunnitelmat tehty ajatuksella vai vain määrän lisäämisen periaatteella. Suosittelen jokaisen tutkimaan omaa rotuaan koiranetin kautta. Myös rodun JTO on syytä lukea, Se löytyy rotujärjestln koitisivuilta sekä jalostustietojärjestelmästä eli koiranetistä.

Jalostuspäätökset tehdään puntaroiden koirien hyvät ja huonot puolet. Yhtään koiraa ei ole kenenkään pakko käyttää jalostukseen. Kummassakaan rodussa ei ole yhtään yksilöä, jota käyttämättä hukkaisimme jotain rodulle tärkeää.

Toivon, että jokainen kasvatinomistajani sitoutuu terveystarkastamaan koiransa. Näin saadaan jalostukseen käytetyistä yksilöistä tärkeää tietoa!

Advertisement

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s