Omat koirat

Jalostustyön mittareita

On taas aika tehdä yhteenvetoa. Jalostustyötään on syytä arvioida, jos yrittää tehdä muutakin kuin vain pentuja. Luotettavia mittareita ei kovin paljoa ole. Jotkut kasvttajat arvioivat kasvattejaan niiden näyttelyssäkäyntien perusteella, mutta kuten tiedetään, se se vasta epävarma arviointikeino on.

Kauneus kun on melko usein katsojan silmässä. Toki näyttelytulokset voivat jotain kertoa niille, jotka tietävät tuomarit niiden arvostelujen taustalla. Jotkut tuomarit kun oikeasti tuntevat rodun ja sitten on niitä, jotka ovat tuskin koskaan nähneet rotua. Ja tietysti esim hylätty tulos aggressiivisesta käytöksestä yms asiat kertovat jotain.

Minun kasvatystyöni painottuu terveyteen ja luonteeseen. Tokihan koiran on silti oltava rodunomainen myös ulkonäöltään. Toivoisin kovasti, että kasvattieni tutkimusprosentit tuosta vielä nousisivat, mutta tuntuu olevan joillain ihmisillä aivan ylitsepääsemätöntä viedä se koira virallisiin terveystarkkeihin, vaikka se kaikkien osalta on kauppakirjaan lisäehtona kirjattu. Hyvin hankalaa on arvioida, mitä yhdistelmästä on tullut, jos tuloksia ei ole. Kaikkihan haluaa terveistä vanhemmista pennun, mutta sitten se oma koira jää tutkimatta.

Tarkastellaan näitä virallisia terveystarkastuksia. Tässä tilastoa verrattuna rodun keskiarvoon, tehty huhtikuussa 2016. Ylempänä cardiganien osalta ja alempana gööttien.

lonkkavertailukyynärvertailu

lonkatgöötitkyynärpäätgöötit

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Jalostustyön mittareita

  1. Mielestäni todella tärkeää tutkituttaa myös ns. kotikoirat juuri rotua ja kasvattajaa varten. Entä jos ottaisi pennusta kuvien verran isomman hinnan, jonka palauttaisi kuvausten jälkeen?

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s